Informatie #AV078

de route

Waar lopen we?

ROUTEKAART EN ROUTE VOLGEN

DINSDAG 4 JUNI – route
DINSDAG 4 JUNI – routekaart

WOENSDAG 5 JUNI – route
WOENSDAG 5 JUNI – routekaart

DONDERDAG 6 JUNI – route
DONDERDAG 6 JUNI – routekaart

VRIJDAG 7 JUNI – route
VRIJDAG 7 JUNI – routekaart

Let op elkaar en volg de mogelijke aanwijzingen van de verkeersregelaars op. Alleen op deze manier wordt het één groot en veilig feest!

De startnummers

WIE START WAAR?

Binnenkort zullen de startnummers bekend worden gemaakt.

De startvakken beginnen voor de ingang van Theater Spektakel en zijn duidelijk aangegeven.

de (spel)regels

Waar letten we op?

 • Aanwijzingen van de politie, verkeersregelaars en overige medewerkers van de avondvierdaagse moeten ten alle tijden opgevolgd worden.

 • Groepen lopen in een gesloten eenheid en met niet meer dan 3 personen naast elkaar.

 • Elke groep heeft vooraan en achteraan twee begeleiders lopen die zorgen dat de kinderen binnen de eigen groep blijven.

 • Op die manier lopen de groepen niet door elkaar en ontstaan er geen vervelende situaties tussen verschillende groepen.

 • De polsbandjes moeten zichtbaar aanwezig zijn, zodat de controle snel en efficiënt kan worden uitgevoerd.

 • Ook tijdens de controles, elke avond is het aantal controles verschillend. Veiligheid gaat altijd voor!

 • Blijf zo veel mogelijk in één gesloten stoet lopen.

 • Het is niet toegestaan om te stoppen met de groep om bijvoorbeeld iets te drinken of te eten. Hierdoor ontstaat er verwarring bij groepen die achter uw groep lopen. Ook ontstaan hierdoor gaten in de stoet.

 • Ga niet rennen.

 • Fietsen zijn niet toegestaan in de stoet.

 •  Voor schade, voortvloeiend uit, ontstaan door of verband houdende met de avondvierdaagse aanvaardt de organisatie geen enkele aanspraak.

 • De stichting doet verder een beroep op alle deelnemers er zorg voor te dragen, dat nergens op enige wijze schade wordt toegebracht aan  andermans eigendom, let er ook op dat er geen vuil op de route wordt gedumpt.

je trouwste fans

Tips voor de ouders

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Sneakers, wandelschoenen, gympen: wat zijn goede Avond4daagse-schoenen?

 Tijdens de Avond4daagse lopen kinderen bij elkaar 20 of misschien wel 40 kilometer. Goede schoenen zijn daarom belangrijk. Waar moet een goede Avond4daagse-schoen aan voldoen? Een paar tips.

Het is niet nodig om voor de Avond4daagse dure wandelschoenen voor je kind te kopen. Maar de schoenen waarop je kind loopt, moeten wel aan een paar eisen voldoen.

1. Voldoende steun

Belangrijk is dat de schoenen voldoende steun geven, met name bij de enkels en de hiel. De enkels moeten niet naar binnen doorzakken. Slappe gympen geven onvoldoende steun en zorgen ervoor dat je kind sneller vermoeid raakt. Uiteindelijk kan dit voor pijnklachten en blessures zorgen. Slippers, ook al is het nog zo warm, zijn sowieso niet geschikt voor de Avond4daagse. Heeft je kind een afwijkende voet, bijvoorbeeld een platvoet, dat kan een inlegzool in de schoen verstandig zijn. Dit geldt overigens ook buiten de Avond4daagse om, dus in het dagelijks leven. Een inlegzool geeft extra steun op de plaatsen waar dit nodig is. Een podotherapeut kan advies geven over inlegzolen.

2. Een stevige zool

‘Zo gaat ie goed, zo gaat ie beter, alweer een kilometer van mijn schoenen afgesleten’. Gympen, zeker als je kind er al een tijd op loopt, hebben soms een vrij slappe en dunne zool. Dit is zeker op onverharde ondergrond niet prettig. Je voelt dan iedere steen of boomstronk door de zool heen. Ook kan een te slappe zool blessures veroorzaken. Laat je kind daarom op schoenen met een stevige zool van voldoende dikte lopen.

3. De juiste maat

Schoenen die te ruim of te krap zitten, kunnen blaren en pijn veroorzaken. Zorg ervoor dat je kind de Avond4daagse op schoenen in de juiste maat loopt. Je kind moet in de schoen de tenen kunnen bewegen, anders is de schoen te krap. Denk er aan dat voeten tijdens het wandelen iets opzwellen. Ook na een kilometer of 3 moet de schoen nog prettig zitten. Bovendien zijn voeten ’s avonds vaak wat meer gezwollen dan ’s ochtends. Koop schoenen voor je kind daarom bij voorkeur iets later op de dag.

 

En verder…

 

Goed strikken

Schoenen die te slap zijn gestrikt, geven onvoldoende steun aan de voet. Strik schoenen daarom zodanig dat ze voldoende steun bieden. Ook klittenband is prima, mits je dit stevig genoeg aantrekt. Het spreekt voor zich dat de schoenen ook niet mogen knellen. Klaagt je kind onderweg over pijnlijke voeten, doe dan de veters of het klittenband iets losser.

Loop schoenen altijd goed in

De Avond4daagse op gloednieuwe schoenen starten is natuurlijk leuk en geeft een extra motivatie, maar zorg er wel voor dat ze goed ingelopen zijn. Je kind moet er toch minimaal al een aantal kilometers op hebben gelopen. Op die manier weet je zeker dat de schoenen goed zitten en dat je kind er geen klachten zoals blaren in krijgt.

Onderhoud na afloop

Heeft je kind in de regen gelopen, laat de schoenen na thuiskomst dan goed drogen. In vochtige schoenen is het risico op blaren groot. Droog de schoenen door er kranten- of toiletpapier in te stoppen. Hier kan het vocht in trekken. Verwissel het papier een paar keer. Droog de schoenen niet bij de verwarming of met een föhn, want dit is slecht voor het materiaal van de schoen.

Gezonde snacks voor onderweg

 Tijdens de Avond4daagse mag er best worden gesnoept. Het is tenslotte feest. Maar het moet natuurlijk geen snoepvierdaagse worden. Daarom een paar tips voor gezonde snacks om mee te geven voor onderweg.

Fruit

In fruit zitten behalve suikers voor voldoende energie ook vezels en vitaminen. En vocht. Zeker op warme avonden is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Bovendien is fruit makkelijk mee te nemen. Een mandarijn, appel, banaan of trosje druiven stop je zo vanaf de fruitschaal in de rugtas van je kind.

Snackgroenten

Tegenwoordig zijn er allerlei soorten snackgroenten te koop: tomaatjes, wortels, komkommertjes. Stop ze in een bakje en klaar is kees.

Noten

In noten zitten eiwitten en gezonde vetten. Eiwitten zijn belangrijk voor onze spieren. Geef wel ongezouten noten mee en overdrijf niet qua hoeveelheid. Een handje noten is voldoende.

Een doosje rozijnen

Rozijnen zijn lekker en bovendien gezond. Ze bevatten mineralen en vezels. Geef niet meer dan één doosje mee, want in rozijnen zitten wel vrij veel natuurlijke suikers.

Van start met een goede maaltijd

 Om voldoende energie te hebben, is het belangrijk om je kind een goede maaltijd te geven tijdens de Avond4daagse. Dit valt niet altijd mee, want je moet natuurlijk wel op tijd bij de start zijn. Daarom een paar tips voor een makkelijke, maar toch goede maaltijd.

Het tijdstip

Met een volle maag is het niet prettig lopen. Zorg er daarom voor dat er altijd wat tijd tussen de maaltijd en de start van de Avond4daagse zit (minimaal een uur). Nu kan dit natuurlijk lastig zijn, want de start is meestal al vroeg in de avond. Kies daarom voor een licht verteerbare maaltijd en een maaltijd die snel klaar is.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn de belangrijkste energieleverancier. Geef daarom een koolhydraatrijke maaltijd, zoals pasta of rijst. Te veel vet kan maagproblemen veroorzaken, net als te pittig en gekruid eten.

Een makkelijke maaltijd

Kies voor een makkelijk te maken maaltijd die je snel op tafel hebt. Hoewel een verse maaltijd de voorkeur heeft, kun je ook best voor meerdere dagen koken en het eten in porties invriezen. Je hoeft het eten dan alleen maar in de magnetron op te warmen. Lukt het een keer niet om voldoende verse groenten te geven, geef je kind dan een extra stuk fruit mee voor onderweg.

Hier een paar tips en ideeën voor een makkelijke maaltijd tijdens de Avond4daagse:

Tip 1: Maaltijdsoep met brood en salade/rauwkost: makkelijk en je kind krijgt toch verse groenten binnen.

Tip 2: Pannenkoeken: hier doe je de meeste kinderen sowieso een heel groot plezier mee. Eventueel kun je er vers fruit bij geven voor de vitaminen.

Tip 3: Boerenomelet met brood: zo klaar en er zitten nog groenten in ook.

Tip 4: Voorgesneden groente: in de supermarkt vind je zakjes met allerlei soorten voorgesneden roerbakgroenten. Kook pasta, wok de groenten met (evt. vegetarisch) gehakt en doe er een kant-en-klare pastasaus bij. Klaar in tien minuten!

Tips bij tropische temperaturen

 Tip 1: Drinken, drinken, nog meer drinken

Bij hoge temperaturen ligt uitdroging op de loer. Zorg daarom voor voldoende drinken. Geef je kind voldoende drinken mee. Kies bij voorkeur voor water of anders limonade. Geef je kind ook vooraf en na de finish voldoende drinken.

Tip 2: Pet of hoedje

Zorg ervoor dat je kind een petje of hoedje draagt. Veel zon op hoofd en in nek kan leiden tot een zonnesteek.

Tip 3: Luchtige kleding

Laat je kind luchtige, lichtgekleurde kleding dragen. Het materiaal van de kleding moet ademend zijn en moet tevens het transpiratievocht kunnen opnemen.

Tip 4: Zoek de schaduw op

Probeer zoveel mogelijk in de schaduw te lopen. Zoek ook tijdens rustpauzes een schaduwrijke plek op.

Tip 5: Smeren

Smeer je kind voor de start goed in met zonnebrand.

Tip 6: Neem klachten serieus

Bij een zonnesteek of uitdroging horen de volgende klachten: hoofdpijn, misselijkheid/braken, duizeligheid. Breng een kind met deze klachten onmiddellijk in de schaduw en schakel medische hulp in.

Tip 7: Rustig aan!

Laat je kind het rustig aan doen. Pas het wandeltempo iets aan en neem vaker rustpauzes.

Help een blaar! Dit moet je doen

 Blaren kunnen de Avond4daagse-pret flink bederven. Wat moet je doen als je kind een blaar heeft? En hoe voorkom je blaren? Hier lees je handige tips.

Tip 1: Goede schoenen

Blaren ontstaan door wrijving in de schoenen. Zorg er daarom voor dat je kind op schoenen loopt die prettig zitten en de juiste schoenmaat hebben. Zowel te strakke als te losse schoenen kunnen voor blaren zorgen. Test de schoenen voor de Avond4daagse een paar keer uit. Zo weet je of je kind er op kan lopen zonder klachten te krijgen.

Tip 2: Droge schoenen

Een fikse regenbui is natuurlijk niet te voorkomen. Zijn de schoenen nat geworden, laat ze dan meteen na thuiskomst goed drogen. Haal de veters uit de schoenen en stop keukenpapier in de schoenen. Dit neemt het vocht op. Verwissel het keukenpapier een paar keer. Gebruik geen föhn of andere warmtebron, want dit is slecht voor schoenen.

Tip 3: Goede sokken

Ook goede sokken zijn belangrijk. Sokken nemen onder andere vocht op en daarmee verklein je de kans op blaren. Versleten sokken zijn ruw (vooral bij de hakken), dus laat je kind op sokken lopen die nog van voldoende kwaliteit zijn. Wol is een goed materiaal, want dit neemt het vocht op. Let ook op de lengte van de sok. Enkelsokjes kunnen bij de rand van de schoenen gaan schuren.

Tip 4: Droge sokken

Laat je kind op droge sokken starten. Trek iedere avond voor de start een paar schone sokken aan.

Heeft je kind toch een blaar? Doe dan het volgende:

-Probeer de blaar altijd heel te laten. De kans op infecties is dan het kleinst. Maak de blaar en de huid rondom de blaar schoon met water en een zachte zeep. Dep de blaar vervolgens goed droog en plak er een pleister op. De pleister moet groot genoeg zijn om de hele blaar te bedekken.

-Prik de blaar alleen door als deze echt te dik is om op te lopen. Gebruik dan een steriele blarenprikker. Deze zijn te koop bij de drogist. Vang het vocht op met een gaasje en plak de blaar vervolgens af met een steriel gaasje.

-Is de blaar kapot gegaan, maak deze dan schoon met jodium op een steriel gaasje (gebruik geen jodium als je kind hier allergisch voor is). Dek de blaar af met een blarenpleister.

-Heeft je kind een beginnende blaar, plak dan uit voorzorg een blarenpleister op deze plaats. Zo voorkom je dat de huid verder kapot gaat en pijn doet tijdens het lopen.

-Heeft je kind veel last van de blaar? Trek overdag op school dan schoenen aan die zo min mogelijk pijn veroorzaken, desnoods zachte pantoffels.